Timp estimat de citire: 5 minute

Dacă nu ai suficient timp la dispoziție, iată un scurt rezumat despre cele mai grave 4 probleme cu care se confruntă omenirea:

  1. Recesiune globală
  2. Rezerve limitate de resurse naturale și artificiale
  3. Schimbări climatice
  4. Sărăcie

Cu toții suntem conștienți că în acest moment lumea se confruntă cu probleme în multe domenii. Chiar dacă excludem recesiunea globală care se află pe primul loc, celelalte probleme rămân în continuare, deși nu ocupă un loc fruntaș. Există în continuare o rezervă limitată de resurse naturale și artificiale în lume; schimbările climatice sunt întotdeauna o problemă, iar sărăcia este un subiect cu care lumea se confruntă zilnic și care nu poate fi evitat. Pe măsură ce trece timpul, situația se înrăutățește și nu există nicio îndoială că trebuie să acționăm asupra „subiectelor fierbinți” din trecut; în caz contrar, vom ajunge să nu mai putem face nimic din punct de vedere fizic, iar Pământul va ajunge o bombă cu ceas glorificată.

Cine este de vină? Cine își asumă această responsabilitate? Mulți fac referire la marile puteri mondiale, alături de NATO și G8. Răspunsul corect la această întrebare este că toată lumea ar trebui să facă tot posibilul pentru a ajuta. Această poveste sună probabil ca multe altele pe care le-ați citit înainte, dar acest lucru nu schimbă faptele. Nu uitați că oricine poate face diferența, însă dacă toată lumea adoptă atitudinea că o persoană nu poate face diferența, atunci nu se va întâmpla o schimbare. În timp ce guvernele încearcă mereu să facă schimbări, este imposibil ca acestea să fie implementate dacă oamenii în cauză nu ascultă.

În acest moment, producem cu 44% mai mult CO2 decât poate suporta lumea. Dacă acest procentaj continuă să crească, atunci vom trăi cu 100% mai mult decât ne putem permite până în 2030. Acest lucru înseamnă că cantitatea de sol și apă de care am avea nevoie este de două ori mai mare decât cea pe care o avem de fapt și nu putem crea o altă planetă; prin urmare, trebuie făcut ceva acum pentru a reduce acest procentaj. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, în urmă cu doar 50 de ani, toată lumea trăia bine în limita posibilităților, folosind doar 50% din cât își permitea în ceea ce privește producția de CO2. Pentru a-și limita amprenta de carbon, o țară are nevoie de guvernul său pentru a investi în energie regenerabilă și, deși majoritatea țărilor investesc în echipamente precum panourile solare și turbinele eoliene, acest lucru nu se întâmplă suficient de repede.

Se pare că două situații pot fi rezolvate cu o singură soluție. Țări precum Bangladesh, Nepal și Haiti trăiesc la doar 50% din capacitatea lor biologică. Țări precum Statele Unite trăiesc cu peste trei ori mai mult decât își permit. Dacă Statele Unite își reduc cantitatea și costurile și le furnizează celorlalte țări, atunci se pare că poate fi abordată atât problema sărăciei, cât și cea a amprentei de carbon, dar trebuie luate măsuri acum. Cantitatea de CO2 pe care o producem nu este singura problemă cu care se confruntă guvernele. Există combustibili fosili care ard constant și care afectează stratul de ozon, provocând încălzirea globală. Defrișarea pădurilor contribuie la încălzirea globală și la dispariția speciilor de animale. Sărăcia în țările din lumea a treia cauzează aproximativ 25.000 de decese pe zi. Acestea sunt fapte șocante care nu pot fi ignorate. Multă lume crede că marile puteri fac schimbări, dar acestea nu sunt suficiente având în vedere că banii se irosesc în sectoare care nu contează. Soluția ar fi schimbarea problemelor de bază, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să înceapă să facă o schimbare a modului în care își trăiesc viața.

Faptele sărăciei sunt șocante atunci când privim situația în ansamblu. Toată lumea știe că sărăcia este o problemă, dar nu știu amploarea acesteia. După cum am menționat înainte, prea mulți oameni mor în fiecare zi din cauza sărăciei. Faptele demonstrează că există suficientă hrană pentru întreaga lume în fiecare zi, dar din cauza sărăciei, țările din lumea a treia nu își pot permite hrana. Deși există programe, cum ar fi „hrană pentru muncă” și „hrană pentru educație”, nu se face mai mult pentru a preveni sărăcia, ci doar multe lucruri mici pentru a rezolva pe termen scurt problema cu care ne confruntăm. Există o mulțime de bani donați către organizații caritabile, dar banii se îndreaptă spre rezolvarea problemei pe termen scurt, nu spre dezvoltarea soluțiilor pentru a rezolva problema pe termen lung. Modul în care provin banii trebuie revizuit. NATO și G8 au solicitat recent o prezentare generală strictă a deficitului de resurse mondiale și a situațiilor de sărăcie. Deși această revizuire a fost așteptată de mult timp, nu înseamnă sfârșitul problemei; în schimb, este doar începutul unui drum lung. Cu toate acestea, dacă ne ocupăm acum de această problemă și începem să îi învățăm și pe copii, atunci toată lumea se va trezi la realitate și va acționa în consecință.

Acest articol nu promovează ideea că toată lumea ar trebui să-și doneze toți banii către țările din lumea a treia, să meargă aproape oriunde și să nu folosească energie; cu toate acestea, oamenii ar trebui să fie mai preocupați de ceea ce fac. Aruncați o privire asupra situației dumneavoastră actuale și probabil puteți să faceți schimbari în mai multe domenii care nu vă vor afecta viața în mod serios, dar va schimba modul în care economisiți energie. În acest moment, laptopul/calculatorul trebuie să fie pornit, dar este în priză? Chiar este nevoie să fie în priză? Luminile sunt aprinse? Chiar aveți nevoie de ele? Televizorul este pornit sau este în modul de așteptare? Puteți schimba ceva? Dacă toate aceste lucruri mici sunt schimbate, în primul rând veți economisi bani, apoi puteți să folosiți acești bani pentru ce aveți nevoie și să dați diferența unei organizații caritabile, și astfel veți economisi energie și veți da bani pentru a ajuta la rezolvarea problemelor din lumea a treia. Lucruri mici ca acestea pot fi schimbate, iar dacă toată lumea adoptă aceste schimbări, atunci se vor economisi energie și bani.

Cel mai îngrijorător aspect este că generațiile viitoare vor suferi din cauza neglijenței noastre actuale. În acest moment, se pare că fiecare generație dă vina pe generația următoare, dar nu este corect, iar această tendință trebuie să se oprească undeva. Dacă toată lumea care folosește energie în exces ar alege să meargă pe jos la magazine în loc să folosească mașina, ar dona din când în când bani țărilor din lumea a treia și ar investi bani în locuința lor prin folosirea becurilor economice, atunci graficele care par înfricoșătoare în acest moment vor începe să stagneze și, în cele din urmă, să ajungă la un „nivel acceptabil”. Aceasta și numai aceasta este singura cale de urmat.

Dacă vrei să afli informații despre cele mai mari dezastre cu care se confruntă omenirea, citește articolul nostru despre acest subiect: Care sunt cele mai mari dezastre cu care se confruntă omenirea?

Dacă vrei să afli informații despre summitul G7 pentru protecția mediului înconjurător, citește articolul nostru despre acest subiect: 300 de drone. Acționează acum pentru a proteja planeta!

[Poză de pe Unsplash]