Timp estimat de citire: 4 minute
Toată lumea știe despre utilizarea pe scară largă a cărbunelui, combustibililor fosili, rocii și a resurselor minerale și daunele pe care le cauzează lumii. Nu există nicio îndoială că utilizarea acestor materiale dăunează mediului și că unele dintre resursele de mai sus se epuizează. În acest articol, vom analiza modul în care folosim aceste resurse astăzi și vom arunca o privire asupra potențialului viitor dacă vom continua să folosim aceste resurse într-un ritm atât de alarmant.
Cărbune și combustibili fosili
În prezent, cărbunele este cea mai mare sursă de energie din lume. Chiar dacă resursele naturale fac parte din sistem, cărbunele rămâne lider mondial ca și sursă de energie. Acest lucru înseamnă că este și sursa majorității emisiilor de dioxid de carbon care cauzează încălzirea globală.
Combustibilii fosili nu sunt regenerabili, deoarece durează milioane de ani până se formează, iar resursele sunt folosite mult mai repede decât sunt regenerate. Se estimează că aproximativ 90% din toate emisiile de dioxid de carbon din Statele Unite provin din arderea combustibililor fosili, iar procentul rămas reprezintă impactul pe care combustibilii fosili îl au asupra mediului.
Pe măsură ce utilizarea combustibililor fosili crește și limitele cărbunelui scad, prețurile vor crește în mod natural și este de așteptat ca resursele naturale să ajungă pe primul loc atunci când „producem” energie în viitorul nu atât de îndepărtat.
Trebuie să ne uităm la efectele mineritului asupra mediului. Atunci când cărbunele iese la suprafață, acesta se amestecă cu aerul și apa și formează acidul sulfuric. Acest proces se numește drenajul rocilor acide, iar efectele acestuia duc la un sol infertil și râuri poluate. Peștii și plantele care sunt sensibile la schimbările radicale de pH mor. Orice suprafață de sol care este utilizată pentru minerit este, în general, afectată iremediabil; acest lucru face ca solul să fie infertil și propice pentru anumite forme de viață sălbatică.
Arderea cărbunelui pentru utilizare la nivel mondial emite SOx și NOx care cauzează ploaie acidă. Pe lângă aceasta, există faptul evident al emisiilor de dioxid de carbon care afectează stratul de ozon. Trecând peste aceste două probleme, arderea cărbunelui emite radiații din cauza uraniului din cărbune; această problemă poluează orice flux de apă din apropiere.
Cantitatea de cărbune rămasă în lume la sfârșitul anului 2006 era de aproximativ 850 gigatone. Dacă am continua să folosim aceeași cantitate în fiecare an, atunci resursele lumii ar dura aproximativ 130 de ani; cu toate acestea, procentul crește cu aproximativ 3% în fiecare an, și dacă ne gândim în perspectivă, data preconizată de expirare dacă continuă să crească în ritmul actual ar fi 60 de ani. Desigur, acestea sunt doar resursele cunoscute pe care lumea le prelucrează; cu toate acestea, nu este de așteptat să existe mult mai multe resurse care nu au fost deja găsite.
Resurse minerale
Resursele minerale sunt resurse care apar în mod natural în diverse medii într-o formă naturală. Utilizăm zilnic resurse minerale la fel ca și combustibilii fosili.
Resursele minerale se încadrează în una din cele trei categorii:
- Resursele regenerabile sunt soarele și vântul, care nu sunt afectate de consumul uman.
- Resursele semi-regenerabile (cum ar fi apa) necesită timp pentru a se reumple, dar nu depind de om pentru reumplere.
- Resursele neregenerabile sunt resurse care necesită mult timp să se reumple.
Pe măsură ce resursele minerale sunt extrase din pădurea tropicală și din zonele de frumusețe naturală, a crescut presiunea din partea grupurilor și a indivizilor pentru a opri exploatarea resurselor naturale în locurile de frumusețe. Mulți ecologiști din întreaga lume consideră că guvernele ascund toată munca de extracție pe care o desfășoară și acest lucru nu face decât să înrăutățească situația.
Desigur, multe resurse naturale care sunt extrase nu trebuie extrase la nivelul actual. În timp ce extragerile unor resurse sunt necesare pentru modul în care trăim în acest moment, nu toate resursele trebuie extrase, deoarece noi, ca locuitori ai lumii, avem tendința de a folosi în exces energia.
Protejarea „zonelor de frumusețe naturală” pare calea de urmat, dar acest lucru nu este realizat de marile guverne și corporații, deoarece nevoia imediată de resurse naturale este prea mare.
Folosirea resurselor naturale precum soarele și vântul este, fără îndoială, calea de urmat. Toată lumea știe că dispozitivele pentru panourile solare și porturile pentru turbinele eoliene sunt dezvoltate și create pentru a se asigura că combustibilii fosili nu sunt un plan pe termen lung. Guvernele și marile corporații trebuie să se asigure că dau un bun exemplu, astfel încât combustibilii fosili și resursele minerale neregenerabile să fie utilizate mai puțin în fiecare an până când putem satisface pe deplin nevoile energetice ale pământului cu energie solară și eoliană. Până atunci, trebuie să ne asigurăm că ne asumăm responsabilitatea că nu există daune ireparabile aduse lumii.
Dacă vrei să afli informații despre rolul pădurii în conservarea solului, citește articolul nostru despre acest subiect: Care este rolul pădurii în conservarea solului?
[Poză de pe Pixabay]