Timp estimat de citire: 2 minute
China se află în mijlocul unei crize uriașe de energie electrică, deoarece vremea extremă, creșterea cererii de energie electrică și limitele stricte privind utilizarea cărbunelui dau o triplă lovitură rețelei electrice a țării. Este o problemă care ar putea dura luni de zile, îngreunând redresarea economică a țării și influențând comerțul global.
Mai multe provincii chineze au declarat că se confruntă cu o criză a energiei electrice în ultimele săptămâni, inclusiv unele dintre cele mai importante motoare ale țării pentru creșterea economică. Provincia Guangdong rationalizează energia electrică de peste o lună. Restricțiile au obligat companiile din întreaga provincie să se închidă câteva zile pe săptămână. Unele autorități locale avertizează că raționalizarea energiei electrice ar putea dura până la sfârșitul anului. Nu este vorba doar despre Guangdong. Cel puțin nouă provincii au declarat că se confruntă cu probleme similare, inclusiv Yunnan, Guangxi și centrul de producție din Zhejiang.
Este cea mai gravă lipsă de energie electrică din China din 2011, atunci când seceta și creșterea prețului cărbunelui au obligat 17 provincii să își limiteze consumul de energie electrică.
De această dată, cererea crescută pentru mărfuri post-pandemie și vremea severă obligă centralele pe cărbune să își limiteze producția, îngreunând hidroelectricitatea. Lipsa energiei electrice ar putea reduce producția în aproape fiecare sector al economiei, inclusiv în industria de construcții și de producție. Astfel de companii au folosit aproape 70% din energia electrică a Chinei anul trecut și au fost principalii factori ai redresării în 2021.
Raționalizarea energiei electrice în provincia producătoare de metale Yunnan a provocat o scădere a aprovizionării cu anumite tipuri de metale, inclusiv aluminiu și staniu.
Experții atribuie amploarea crizei de energie electrică unei serii de probleme, de la cererea mare de energie electrică până la vremea extremă. Cărbunele este în continuare implicat în generarea a aproximativ 60% din energia electrică a țării. Cu toate acestea, limitările privind utilizarea cărbunelui au coincis cu dorința de energie electrică cauzată de revigorarea economică, împreună cu vremea extremă. Acest lucru provoacă o presiune crescută între cerere și ofertă. Vremea extrem de caldă din unele zone a condus la o creștere a cererii de energie electrică, deoarece oamenii folosesc mai mult aer condiționat.
Lipsa de energie electrică va continua cel puțin în următoarele luni, mai ales că cererea rămâne ridicată în lunile fierbinți de vară. China dorește să controleze energia murdară și încearcă să-și intensifice utilizarea surselor regenerabile și să reducă combustibilii fosili.
Dacă vrei să afli informații despre tornada din Republica Cehă, citește articolul nostru despre acest subiect: O tornadă puternică provoacă pagube în Republica Cehă.
[Poză de pe Unsplash]