Timp estimat de citire: 4 minute
Atât animalele, cât și plantele sunt două forme de viață care vor continua să se confrunte zilnic cu pericolul de dispariție dacă nu încetăm să tăiem pădurile, inclusiv pe cele tropicale, așa cum facem în prezent. În acest articol, vom prezenta cum punem în pericol atât animalele, cât și plantele și ce se va întâmpla dacă vom continua în ritmul pe care l-am avut în ultimele decenii.
Aparent orice știre este despre un animal în pericol de dispariție. Recent, pericolele au ajuns la rinocerul negru, la tigrul din China de Sud și, ironic, la sturionul atât de comun. De fapt, în prezent sunt 1200 de specii care se află pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Această listă a fost întocmită pentru a arăta ce animale sunt în pericol de dispariție. Există și alte liste care arată ce animale se confruntă cu dispariția în viitorul foarte apropiat dacă nu ne schimbăm stilul de viață actual.
Factori care duc la dispariție
- Distrugerea habitatelor
Fără îndoială, motivul principal atât pentru pericolul animalelor, cât și al plantelor este că în continuare tăiem pădurile și locurile de o frumusețe naturală într-un ritm alarmant. Știați că tăiem 150 de hectare de pădure pe minut, adică în total 69.000 de hectare în fiecare zi? Pentru a pune lucrurile în perspectivă, în fiecare zi tăiem o zonă de dimensiunile insulelor Maldive, ceea ce este cu adevărat șocant. Se estimează că 1200 de specii de animale și plante dispar în fiecare zi din cauza pagubelor pe care le facem pădurilor.
Tăiem, ardem si transformăm pământul din jurul zonelor pe care le exploatăm într-un loc locuibil pentru a obține resurse minerale și combustibili fosili. Organismele endemice dispar aproape instantaneu în noile medii, deoarece organismele lor nu se găsesc nicăieri altundeva și și-au bazat supraviețuirea pe mediul înconjurător. Acest lucru înseamnă că, odată ce le distrugem mediul înconjurător, acestea mor în noul lor spațiu de locuit.
Nu numai că distrugem pământul pentru resurse, dar distrugem zilnic o mulțime de copaci și plante pentru a construi clădiri și alte structuri create de om, iar acest lucru se datorează în principal expansiunii rapide a populației umane globale.
- Vânătoare
În fiecare an, vânătoarea cauzează dispariția potențială a sute de specii de animale diferite. Se estimează că vânătoarea ilegală dăunează la fel de mult ca defrișările în unele zone și, dacă ne uităm la statisticile de mai sus, vom înțelege amploarea dezastrului.
Vânătoarea se desfășoară mai ales în țările asiatice și africane pentru a asigura hrană, medicamente și piei de animale care sunt valoroase. Suntem cu toții mai mult decât conștienți de „cercetarea” japonezilor atât asupra delfinilor, cât și a balenelor, pe care îi ucid pentru „cercetare științifică”. Motivele japonezilor care stau la baza nevoii lor de a vâna este de a determina faptul că populația de balene este de fapt în creștere! Da, le ucid pentru că populația de balene a crescut. Vânătoarea de balene a fost declarată ilegală în 1986, dar Japonia continuă să vâneze zilnic.
Viitorul
Dacă ne uităm la perspectiva problemelor de mai sus, lumea devine un loc înfricoșător. În următorii 30 de ani, se preconizează că va trebui să ne creștem producția agricolă cu 50%, dar se crede că am folosit deja 98% din pământul disponibil, ceea ce înseamnă că va trebui să trăim la o capacitate de 148%, care nu este posibilă fără să distrugem pământul.
Din păcate, se pare că ecologiștii și protestatarii vor pierde pe termen scurt, dar ar putea avea o victorie pe termen lung. Nu pare să existe acum un răspuns la distrugerea habitatelor, dar pare să existe unul pe termen lung. Oamenii au nevoie de energie pentru a trăi și singurul mod în care poate fi furnizată este defrișarea. Cu toate acestea, odată cu introducerea energiei solare și eoliene, poate exista un răspuns pe termen lung.
Soluția
Pentru situația actuală se pare că există câteva soluții. Din păcate, niciuna dintre ele nu este miraculoasă și nu va rezolva problema peste noapte, dar ar putea ajuta pe termen lung. În primul rând, se pare că guvernele trebuie să protejeze mai multe zone de pădure, inclusiv cea tropicală, apoi trebuie să ne asigurăm că programele de planificare familială sunt introduse în zonele care cresc în ritm alarmant, iar ultima metodă pe termen lung este să descoperim cum să refolosim pământul mai mult decât o facem în prezent.
Nu există nicio îndoială că un răspuns trebuie să vină de undeva. Cu toții sperăm că introducerea energiei solare și eoliene va fi suficient de rapidă, astfel încât să putem salva multe păduri și zone de o frumusețe naturală, astfel încât atât plantele, cât și speciile întregi de animale să nu dispară.
Dacă vrei să afli informații despre cum afectează oamenii ecosistemul, citește articolul nostru despre acest subiect: Cum afectează oamenii ecosistemul?
[Poză de pe Pixabay]