Timp estimat de citire: 2 minute
În afară de sol, apă și soare, este nevoie de mai mult pentru o lume verde. Albinele joacă, de asemenea, un rol vital în mediul înconjurător. Albinele au importanță istorică, contribuie la sănătatea oamenilor și a ecosistemelor.
În ultimele decenii, populațiile de albine au fost în centrul atenției din cauza scăderii coloniilor pe tot globul. În ciuda rolului lor în polenizarea plantelor care sunt responsabile pentru întreținerea oamenilor și în special a tuturor celorlalte organisme de pe această planetă, populațiile de albine au înregistrat un declin constant din cauza ignoranței pe scară largă cu privire la existența lor.
Organizația Națiunilor Unite a desemnat 20 mai ca fiind Ziua Mondială a Albinelor pentru a atrage atenția cu privire la acești polenizatori și rolul lor în îmbunătățirea vieții și a ecosistemelor de pe tot globul. Pentru a conserva acești polenizatori semnificativi din punct de vedere ecologic, este necesar să nu se prețuiască doar existența lor, ci și să se înțeleagă diferitele componente: habitate, comportamente, diversitatea speciilor, forme, culori și dimensiuni.
Există aproximativ 20.000 de specii de albine cunoscute în întreaga lume și peste 4.000 provin din Statele Unite. Oamenii gestionează doar câteva dintre acestea, iar majoritatea speciilor sunt sălbatice.
Albinele sunt esențiale pentru sănătatea oamenilor și a planetei. Mierea și alte produse au proprietăți medicinale, iar rolul albinelor ca polenizatori le face vitale pentru aprovizionarea cu alimente.
Pe lângă faptul că sunt polenizatori, albinele produc și miere. Mierea, desigur, este cel mai cunoscut și mai important produs apicol din punct de vedere economic. Mierea este mâncare făcută de albine pentru albine, dar este benefică și pentru oameni. Substanța este un îndulcitor natural cu multe proprietăți medicinale și numeroase beneficii pentru sănătate.
Mierea conține antioxidanți, care pot proteja organismul de inflamație. Un studiu a descoperit că antioxidanții din mierea de hrișcă erau detectabili în plasma sanguină, arătând că consumul de miere ar putea spori activitatea antioxidantă din organism.
Pe lângă miere, albinele produc alte patru produse: ceară de albine, lăptișor de matcă, propolis și venin, toate acestea fiind colectate și utilizate de oameni în diferite scopuri nutriționale și medicinale.
După miere, ceara de albine este al doilea cel mai important produs apicol din punct de vedere economic. În prezent, are beneficii pentru sănătate și caracteristici în mai multe produse de îngrijire a pielii. În plus, industriile farmaceutice o folosesc în unguente.
Lăptișorul de matcă este o substanță gelatinoasă vândută ca supliment alimentar pentru a trata mai multe afecțiuni fizice și boli cronice.
Propolisul este un compus produs de albine despre care se crede că combate infecțiile, vindecă rănile și multe altele.
Într-un studiu din 2020, oamenii de știință au găsit dovezi că melitina, o componentă din veninul albinelor, ar putea ucide celulele canceroase.
Albinele sunt polenizatori excelenți, deoarece cea mai mare parte a vieții lor și-o petrec colectând polen, fiind o sursă de proteine. Ca polenizatori, albinele joacă un rol în fiecare aspect al ecosistemului. Acestea susțin creșterea copacilor, florilor și a altor plante, care servesc drept hrană și adăpost pentru creaturile mari și mici.
Dacă vrei să afli informații despre bumbacul convențional, citește articolul nostru despre acest subiect: De ce este bumbacul convențional dăunător mediului înconjurător?
[Poză de pe Pixabay]