Timp estimat de citire: 4 minute
Apa curată nu este o necesitate doar pentru oameni, ci și pentru plante și animale care se bazează pe apa din oceanele, râurile, lacurile și iazurile de pe acest Pământ. Noi, oamenii, avem responsabilitatea să păstrăm puritatea apelor și să fim conștienți de cantitatea de poluare pe care o producem, nu numai pentru noi înșine, dar și în industriile pe care le susținem din banii noștri.
Poluarea apei are un efect asupra vieții umane. În India, aproximativ 1000 de copii mor în fiecare zi din cauza bolilor intestinale cauzate de filtrarea necorespunzătoare a apei potabile și de gătit; de asemenea, aproximativ 500 de milioane de locuitori din China nu au acces la apă potabilă. Cu toate acestea, problema se întinde mult mai mult decât țările în curs de dezvoltare din Asia. Statele Unite, Regatul Unit și alte țări se confruntă cu apă poluată zilnic. În Regatul Unit, multe cazuri de poluare a apei provin din măsurile necorespunzătoare luate de fermieri și a canalelor de scurgere. Statele Unite sunt o țară mare, cu multe corpuri de apă. Multe dintre acestea prezintă niveluri periculoase de poluare. Studiile au arătat că, în urma testelor făcute, 45% din izvoare, 32% din golfuri și 47% din lacuri au avut niveluri de contaminare suficient de ridicate pentru a clasifica astfel de corpuri ca fiind poluate. Având în vedere că oamenii se bazează pe apă proaspătă curată pentru orice, de la băut și gătit până la scăldat și curățare, problema apei curate este una gravă.
Natura se bazează pe apă proaspătă și curată. Mulți au fost foarte atenți atunci când s-a făcut publică scurgerea de petrol din Golful Mexic la televizor, în surse de știri pe internet și alte mijloace de informare. Pentru unii, acesta a fost un semnal de alarmă deoarece multe animale depind de apa pe care o oferă Pământul. Pe măsură ce au apărut fotografii înfricoșătoare ale păsărilor acvatice și în general ale vieții marine afectate de devărsarea de petrol, oamenii au realizat că viața sălbatică este în pericol. Cu toate acestea, problema poluării apei nu a început în vara anului 2010. Animalele și plantele care s-au bazat pe apă curată au murit la cote alarmante în zonele în care ar fi trebuit să fie protejate și nu neglijate. Lacul Tai din China este un exemplu notoriu de poluare periculoasă a apei, care s-a întins pe parcursul a zeci de ani și a lăsat stearpă această bucată de natură odinioară abundentă. Aproape că nu mai sunt pești în lac, apa nu este potabilă, iar mirosul urât al lacului se întinde pe kilometri. Aceasta este o problemă care afectează atât oamenii, cât și viața sălbatică a zonei, care fie nu mai există, fie s-a deplasat în zone mai curate. Practicile miniere inadecvate au făcut ca râul Kafue din Chingola, Africa, să fie un mediu ostil pentru viața sălbatică locală. Râul a provocat moartea multor pești și păsări locale. Un produs secundar suplimentar, extrem de grav, al apei poluate este ploaia acidă. Atunci când apa poluată se evaporă în mediul înconjurător, are loc o reacție chimică periculoasă. Lumina soarelui alimentează procesul, combinând dioxidul de sulf și oxidul de azot, și astfel se crează niveluri periculoase de aciditate în precipitații. Daunele inițiale sunt clare. Animalele și plantele expuse la ploile acide sunt grav rănite, bolnave sau mor din cauza condițiilor. Problema persistă, de asemenea, pe măsură ce ploaia se scurge în sol, creând un mediu nelocuibil pentru plante și animale în viitor.
Cauzele poluării apei sunt răspândite. Multe industrii contribuie la această problemă. În plus, oamenii provoacă poluare. Deșeurile industriale reprezintă un pericol pe scară largă pentru apa curată. Multe fabrici încă folosesc căi navigabile proaspete pentru a-și transporta deșeurile departe de centrul lor. Aceste deșeuri devin apoi o parte a altor corpuri de apă, se diluează și se împrăștie la mulți kilometri de locul inițial de contact. Agenți contaminanți precum plumbul, mercurul, nitrații, fosfații, sulful, uleiul și alte substanțe chimice pe bază de petrol, azbestul, sunt unele dintre cele mai frecvente substanțe poluante. Acestea pot provoca orice problemă, de la cancer și otrăvirea cu mercur în cazul oamenilor, dispariția vieții marine și eutrofizarea. Eutrofizarea este rezultatul unei cantități excesive de substanțe hrănitoare în sol, ceea ce poate duce la o creștere excesivă a algelor. Vinovații obișnuiți ai eutrofizării sunt fermierii, care pun îngrășămintele pe căile navigabile din apropiere. După cum am menționat mai sus, deversările de petrol sunt, de asemenea, periculoase pentru mediul înconjurător, afectând fiecare animal, plantă și ființă umană atunci când apare un amestec dăunător de apă și poluanți. Rezervoarele de depozitare subterane utilizate pentru petrol reprezintă, de asemenea, o amenințare, deoarece carcasele din oțel se uzează și se scurg în zonele din apropiere. Tratarea necorespunzătoare a apelor reziduale provoacă numeroase probleme care se transmit pe calea apei, în special în țările în curs de dezvoltare. Acest lucru duce la boală și chiar la moartea oamenilor și a animalelor. În cele din urmă, oamenii provoacă, de asemenea, poluarea apei. Aruncarea gunoiului în corpurile de apă provoacă daune imense ecosistemului apei respective. În plus, oamenii care nu își reduc amprenta de carbon contribuie la răspândirea încălzirii globale, care provoacă dezechilibre în ecosisteme.
Oamenii, plantele și animalele au nevoie de apă pentru a supraviețui. Fără apă curată, vor pieri mult mai devreme. Este responsabilitatea oricărui individ, nu numai a industriei și a organizațiilor, de a proteja Pământul. Îngrijirea corespunzătoare a acestei mari planete este singura modalitate de a ne asigura că generațiile viitoare vor avea un loc roditor în care să trăiască.
Dacă vrei să afli informații despre cum afectează transportul încălzirea globală, citește articolul nostru despre acest subiect: Cum afectează transportul încălzirea globală?
[Poză de pe Pixabay]