Timp estimat de citire: 4 minute
Ecosistem este un termen folosit pentru a reprezenta cercul vieții într-o zonă dată. Termenul de ecosistem se referă la entitățile vii și non-vii dintr-o zonă, care se dezvoltă reciproc și depind unele de altele pentru supraviețuire. Împreună cu plantele, viața marină și alte animale, ecosistemele includ solul, aerul și apa, care joacă roluri vitale în conservarea funcției ecosistemului. Ecosistemele se află într-un echilibru delicat de a oferi și a lua de la locuitorii și împrejurimile sale. Este nevoie de foarte puține modificări pentru ca un ecosistem să sufere daune ireparabile, ducând la pierderea speciilor, a apei sau chiar dezintegrarea completă a sistemului în ansamblu. Poluarea și alți factori creați de om sunt din ce în ce mai periculoși pentru ecosisteme.
Proviziile unui ecosistem
Natura oferă multe provizii pentru omenire. Ecosistemele marine furnizează hrană sub formă de pește pentru oameni. Viața plantelor și alte vieți marine din acest ecosistem lucrează împreună cu apa pentru a oferi medii sănătoase pentru pești unde să prospere, creând pești mai buni pentru consumul uman. De asemenea, ecosistemele de pășune aduc beneficii omului. Pășunile oferă hrană pentru animale, care la rândul lor sunt folosite de fermieri pentru alte bunuri, cum ar fi produsele lactate, carnea și pielea. Alături de aceste animale, culturile de orz, grâu, secară și ovăz cresc și sunt recoltate pentru hrană. Ecosistemele forestiere sunt fructuoase la multe niveluri diferite. Copacii și viața plantelor din pădure nu numai că oferă aer curat, dar viața sălbatică din aceste păduri este în mod obișnuit vânată pentru hrană și piele. Există multe culturi pe tot globul care se bazează foarte mult pe vânatul pentru hrană. Viața animală și vegetală din acest ecosistem oferă hrană pentru vânatul mai mare, care la rândul său produce animale mai bune pentru vânători. O ultimă notă despre beneficiile ecosistemelor pentru viața umană vine sub forma unuia dintre cele mai trecute cu vederea beneficii pe care Pământul nostru le poate oferi: solul. Solul joacă un rol important în ciclul apei din majoritatea ecosistemelor. Solul dur, stâncos, nu absoarbe apa la fel de ușor ca solul liber, primitor. Din acest motiv, viața plantelor care se bazează pe fiecare tip de sol este potrivită pentru acel mediu. Alte roluri ale solului: găzduiesc semințelor, care în timp vor crește în plante, rețin și distribuie minerale și substanțe nutritive către plante și ajută la descompunerea materiilor moarte și/sau străine din mediu. În plus față de aceste beneficii specifice, este sigur să spunem că aproape fiecare obiect folosit pentru a îmbunătăți viața umană care provine din natură s-a bazat pe un ecosistem pentru a supraviețui până în acel moment. Fructele, legumele, lemnele de foc, uleiurile și chiar bumbacul pentru îmbrăcăminte au fost odată părți vitale ale unui ecosistem de care acum oamenii și modul lor de viață beneficiază.
Om nesăbuit
Ecosistemele se dezintegrează peste tot în lume. Oamenii au perturbat multe aspecte ale ecosistemelor înfloritoare și le-au împins dincolo de punctul de sustenabilitate. Odată cu aceste progrese dăunătoare, oamenii riscă să piardă confortul și necesitățile pe care le dețin timp de secole. În ecosistemele marine, oamenii au pescuit în mod excesiv pește zeci de ani. Acest lucru a provocat o scădere rapidă a populației și chiar dispariția. Se estimează că o specie de viață marină este complet distrusă în fiecare oră. Această rată este alarmant de mare, având în vedere că pescuitul excesiv se desfășoară de atâția ani. Un alt vinovat pentru distrugerea vieții marine este avansarea tehnologiei umane. În timp ce oamenii avansează în tehnologia lor și învață modalități mai eficiente de a îndeplini anumite sarcini, cum ar fi pescuitul, ecosistemele vizate suferă pierderi și mai drastice.
De asemenea, pădurile suferă din cauza oamenilor. Defrișarea a provocat distrugerea a 13 hectare pe an. Acest teren este uneori folosit pentru a compensa extinderea urbană. Populația Pământului s-a dublat față de populația de acum patru decenii. Terenurile care sunt curățate pentru a face loc pentru mai multe locuințe sau culturi își pierd întregul echilibru ecosistemic. Fără umbra, rădăcinile și alte provizii, viața sălbatică, flora și fauna rezidente nu vor putea supraviețui.
Creșterea populației determină, de asemenea, necesitatea mai multor bunuri și servicii furnizate de ecosisteme. Împreună cu mai mult teren, oamenii iau mai mult din mediu. Pe măsură ce oamenii au nevoie să se hrănească, să se îmbrăce și să se adăpostească, ecosistemele care asigură aceste necesități renunță la bunurile lor și pierd piese vitale pentru puzzle-ul ecosistemului lor. Deoarece ecosistemele prezintă un echilibru delicat între a oferi și a lua, unele dintre daunele cauzate de suprautilizarea acestor resurse sunt ireversibile.
Ecosistemele sunt o piesă vitală a cercului vieții. Deoarece fiecare parte a unui ecosistem contribuie la supraviețuirea sistemului în ansamblu, perturbarea unuia sau mai multor aspecte ale sistemului respectiv poate provoca prăbușirea întregului ecosistem, să fie mai puțin productiv sau sa dispară complet. Pe măsură ce omul ia tot ce își dorește din aceste medii delicate, echilibrul Pământului devine din ce în ce mai scăzut. Este vital ca oamenii să devină mai respectuoși față de aceste ecosisteme și de beneficiile pe care le oferă înainte să dispară pentru totdeauna.
Dacă vrei să afli informații despre cele mai mari amenințări cu care se confruntă plantele și animalele, citește articolul nostru despre acest subiect: Care sunt cele mai mari amenințări cu care se confruntă plantele și animalele?
[Poză de pe Pixabay]