Timp estimat de citire: 2 minute

O turmă de 16 elefanți asiatici care merg prin sate și orașe din provincia Yunnan din sud-vestul Chinei a devenit o obsesie națională și a urgentat eforturile țării de a proteja habitatul natural al animalelor.

Un elefant mascul, care s-a îndepărtat în urmă cu 12 zile, se află acum la aproximativ 18,8 km de turmă. Toți cei 15 elefanți, inclusiv un pui de elefant nou-născut, sunt teferi și nevătămați.

Turma care a fost pe drum de un an și trei luni în provincia Yunnan din China a provocat pagube mari pe parcurs.

Presa chineză a verificat zilnic turma, împărtășind cele mai recente filmări cu drona și înregistrări de pe camerele de securitate.

Timp de peste o lună, autoritățile au trimis polițiști să escorteze turma, au evacuat drumurile pentru a le facilita trecerea și au folosit alimente pentru a le distrage atenția de la intrarea în zonele populate.

Începând cu 27 mai, turma a distrus 842 de acri de teren agricol în decurs de 40 de zile, potrivit Beijing News. Pierderea va fi rambursată sătenilor după evaluarea pagubelor, a declarat directorul Administrației Forestiere și Pășuni din Yunnan.

Zhou Jinfeng, directorul Fundației pentru Conservarea Biodiversității și Dezvoltarea Verde din China, a declarat că toleranța sătenilor și lipsa violenței față de elefanți au marcat o schimbare față de trecut și un semnal pozitiv de acceptare a speciilor protejate.

Conflictul dintre oameni și elefanți din Yunnan a fost mult timp o problemă. Potrivit Beijing News, au existat 4.600 de incidente între 2011 și 2019, cu peste 50 de răniți.

Elefanții asiatici se găsesc în primul rând în Yunnan și primesc cel mai înalt nivel de protecție a speciilor din China. Datorită eforturilor sporite de protecție, populația de elefanți sălbatici din provincie a crescut la aproximativ 300, în creștere față de 193 în anii 1980.

Din cauză că în pădurile din sud-vestul provinciei Yunnan, de unde provin elefanții, s-au extins plantațiile de cauciuc și ceai, zone întinse de păduri au dispărut. Fragmentarea habitatului a dus la despărțirea și izolarea turmelor, prin construirea de hidrocentrale și autostrăzi care blochează vechile rute de migrație.

Dacă vrei să afli noutăți despre această poveste, citește articolul nostru despre acest subiect: Unde sunt acum elefanții rătăcitori ai Chinei?

[Poză de pe Pixabay]