Timp estimat de citire: 4 minute
Încălzirea globală
Unul dintre numeroasele subiecte „fierbinți” dezbătute în prezent este încălzirea globală. Multe întrebări, precum „Ce este încălzirea globală”, „Ce cauzează încălzirea globală”, „Care este rolul meu în încălzirea globală”, au devenit subiecte des întâlnite de discuție în ultimul timp. Oamenii au o mare responsabilitate față de Pământul pe care locuiesc. Dacă oamenii nu au grijă de acest dar prețios, nu va rămâne nimic pentru generațiile viitoare. Având cunoștințe adecvate, oamenii pot lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la propriul lor rol în încălzirea globală și la măsurile pe care trebuie să le ia pentru a ajuta la conservarea Pământului.
Schimbările climatice
Unul dintre cele mai evidente efecte ale încălzirii globale este o ușoară creștere a temperaturii în fiecare an. Pe lângă încălzirea Pământului, au existat creșteri considerabile în ceea ce privește tiparele vremii. Pe scurt, Pământul nu se mai comportă ca în trecut. Explicația cea mai frecvent acceptată pentru această modificare este că gazele cu efect de seră, care sunt rezultatul arderii combustibililor fosili și a cărbunelui eliberați în mediul înconjurător, provoacă o creștere a temperaturii. Aceste gaze includ metan, dioxid de carbon, clorofluorocarbon (CFC), oxid de azot și ozon din troposferă, care formează cel mai jos strat al atmosferei terestre. Pe lângă gazele cu efect de seră, oamenii epuizează din ce în ce mai mult aprovizionarea cu aer proaspăt a Pământului, distrugând pădurile. Nivelul cu care temperatura a crescut în secolul al XX-lea este cuprins între 13°C (56°F) și 33°C (92°F). Oamenii de știință estimează că temperaturile vor continua să crească în intervalul 1,1°C (33°F) și 6,4°C (42°F) până la sfârșitul acestui secol.
Criza energetică
Încălzirea globală este rezultatul practicilor energetice necorespunzătoare. Oamenii folosesc în prezent surse precum petrolul, cărbunele și benzina pentru a-și alimenta casele, mașinile și locurile de muncă. Industriile folosesc substanțe chimice dăunătoare pentru a-și alimenta fabricile și permit deșeurilor să intre în atmosferă la niveluri alarmante. Energia curată este singura soluție pentru această criză energetică. Mulți consumatori sunt conștienți de termenul „Ecologizare”. Acest termen se referă la a face alegeri mai bune cu privire la cantitățile și tipurile de energie pe care le utilizează. Corporațiile și mulți lideri din industrie au luat măsuri pentru a-și reduce amprenta de carbon. Economisirea energiei este o modalitate de a reduce acest lucru. Consumatorii pot cumpăra becuri, electronice și electrocasnice de înaltă eficiență pentru a-și reduce efectul asupra încălzirii globale. În plus, mașinile care ard uleiuri mai curate, cele electrice și hibrid, permit consumatorilor să facă demersuri într-o direcție mai curată, în speranța că industriile vor continua să folosească timpul și banii pentru a căuta opțiuni mai curate pentru consumator. De asemenea, industriile pot depune eforturi pentru a-și reduce efectul asupra încălzirii globale. Trecând la energia solară sau eoliană, companiile nu numai că ajută mediul înconjurător, ci devin un exemplu pe care consumatorii îl pot urma. În plus, trecerea la combustibili cu ardere curată și eliminarea corespunzătoare a deșeurilor pot face o diferență uriașă pentru sănătatea Pământului.
Efectele meteorologice severe
Schimbările climatice afectează toate ființele umane. Încălzirea globală nu numai că determină creșterea temperaturilor, ci este responsabilă și pentru condiții meteorologice mai severe în ceea ce privește furtunile. Încălzirea globală a provocat o creștere rapidă a nivelului mării. Înainte de 1993, rata de creștere a nivelului mării era de aproximativ 1,8 mm pe an. Cu toate acestea, în ultimii ani, această cifră a sărit de la 2,4 la 3,8 mm pe an. Meteorologii au văzut o creștere a furtunilor severe în trecutul recent și dau vina pe încălzirea globală pentru această creștere. În timp ce valurile de căldură provocate de încălzirea globală sunt de așteptat, experții prezic creșteri ale precipitațiilor la cote mai mari.
Transportul și încălzirea globală
Potrivit NASA, cea mai mare amenințare pentru mediul înconjurător în ceea ce privește încălzirea globală este transportul. Un raport al NASA publicat în aprilie 2010 arată că, în urma un studiu al nivelurilor de poluare, vehiculele cu motor provoacă cele mai periculoase niveluri de poluare a aerului, făcând temperatura să crească. În plus, raportul a precizat că nu există cantități suficiente de poluanți opuși pentru a contracara daunele. Deși transportul este un jucător major în cauza încălzirii globale, este, de asemenea, un beneficiar major al efectelor negative ale fenomenului. Odată cu creșterea nivelului mării, precipitațiile și severitatea furtunilor, multe șosele, poduri și tuneluri se confruntă cu anumite daune, ceea ce pune problema transportului, în special în zonele apropiate sau înconjurate de apă, la o prioritate ridicată. Valurile de căldură provoacă, de asemenea, îngrijorare pentru transport. Dilatarea termică a podurilor, liniilor de cale ferată și a pistelor de avion reprezintă o amenințare pentru transportul din întreaga lume. În cele din urmă, furtunile severe, care au devenit mai frecvente din cauza încălzirii globale, provoacă daune drumurilor și șinelor, în timp ce resturile aruncate de vânturile puternice creează obstacole de-a lungul acestor artere principale.
Încălzirea globală este un fenomen care trebuie să înceteze dacă oamenii vor să locuiască în continuare pe Pământ. Temperaturile extrem de ridicate, creșterea nivelului mării și furtunile puternice sunt rezultate foarte reale ale poluării și ale utilizării imprudente a resurselor terestre. Oamenii pot preveni răspândirea încălzirii globale, alegând să depună eforturi conștiente pentru conservarea energiei și utilizarea surselor de energie corespunzătoare. Practicile mai curate ale industriei și ale persoanelor pot contribui la oprirea încălzirii globale și astfel evitarea transformării Pământului într-un ținut sterp.
Dacă vrei să afli informații despre importanța apei pentru mediul înconjurător, citește articolul nostru despre acest subiect: Cât de importantă este apa pentru mediul înconjurător?
[Poză de pe Pixabay]